Skip to main content

Хидропонска производња малина

Извор: ИПАРД на длану бр. 26 - апр/мај 2024

На пољопривредном земљишту које се налази недалеко од Шапца, у месту Мала Врањска, Душан Илић из Београда бави се узгојем јагодастог воћа на укупно 2,88 ha. На отвореном простору гаји рибизле, док се у заштићеном простору на 1,21 ha одвија производња малине. За развој производње у затвореном простору и подизање и опремање 33 пластеника за хидропонску производњу малине, Душан је остварио ИПАРД подстицај за реализовану инвестицију вредну 271.557,45 евра. Захтев је поднео у оквиру Шестог јавног позива за Меру 1 и остварио је подстицај од укупно 152.261,10 евра (допринос ЕУ 114.195,82 евра). Пре ове реализоване инвестиције имао је два пластеника за узгој јагоде.

Према Душановим речима, у новим пластеницима је могуће створити веома повољне микроклиматске услове узгоја током целе године. Сви пластеници који су подигнути уз ИПАРД подршку покривени су мрежом за засену, како би се смањио утицај сунца и омогућила постсезонска берба. Површина пластеника је прекривена агротекстилом и фолијом, на коју су постављене вреће са садницама малине, а инсталиран је и систем за наводњавање.

Хидропонска производња подразумева гајење поврћа и воћа на инертним и хемијски нереактивним подлогама, од којих се истичу минерална вуна и перлит, гранитни шљунак и песак. Супстрати не садрже патогене и штетне материје, те се због тога сматрају идеалним подлогама за гајење биљака. Предности ове врсте узгоја су здрава и незагађена животна средина, потпуно стерилисане подлоге, већи приноси, квалитетнији плодови и смањена појава болести и штеточина.