Skip to main content

Винарија са традицијом од преко 100 година

Извор: ИПАРД на длану бр. 17 - јул/авг 2022

Винарија Александровић се налази у селу Винча, четири километара од Тополе и храма на Опленцу. Годишње производи око 300.000 боца вина од грожђа са 75 хектара сопствених винограда на којима успева грожђе високог квалитета.

Породица Александровић се више од сто година бави виноградарством и винарством. Њихово достигнуће је повезано с успехом вина Тријумф, које је под овим именом први пут направљено у подрумима краља Александра Карађорђевића. Када је чувени дворски подрумар Живан Тадић, који је после Другог светског рата емигрирао у Канаду, сазнао да породица Александровић обнавља винарску традицију опленачког краја, послао им је оригиналну рецептуру сортнoг састава вина Тријумф, прича надалеко познат виноградар, винар и власник „Винарије Александровић”, Божидар Александровић.

Нова етапа у развоју „Винарије Александровић” почиње 2000. године, када је саграђена нова винарија и набављена најсавременија опрема за производњу врхунских вина.

„Винарија Александровић” има одлично искуство са ИПАРД програмом, о чему говори и чињеница да су поднели чак три захтева за одобравање пројекта у оквиру три инвестиционе ИПАРД мере.

У оквиру Петог јавног позива за Меру 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава поднели су захтев за куповину машина за обраду земљишта, заштиту биља и резидбу винове лозе. По речима Божидара Александровића, сада су у фази куповине механизације по основу одобреног пројекта и припреме захтева за одобравање исплате подстицаја у вредности од око 150 хиљада EUR.

Такође, поднели су захтев за одобравање пројекта у оквиру Мере 3 - Инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства и то за куповину опреме за винарију – од барик буради до танка за хладну стабилизацију. Пројекат се односи и на улагање у обновљиве изворе енергије – изградња соларне електране, као и изградњу складишта за готове производе. Висина инвестиције је око 880 хиљада EUR.

Нови сегмент у винском туризму „Винарије Александровић” започео је у 2020. години када је оформљена савремена кухиња. У циљу даљег развоја винског туризма, по речима Божидара Александровића, неопходно je обезбедити и смештајне капацитете. Управо због тога су се одлучили да постојећи објекат реконструишу и опреме како би га претворили у објекат за туристички смештај. Пројекат им је одобрен у оквиру Првог јавног позива за Меру 7 - Диверзификација пољопривредних газдинстава и развој пословања, а остварили су и право на авансну исплату у износу од око 75 хиљада EUR, која им је од кључног значаја у брзој реализацији пројекта.